måndag 20 september 2010

Om det sjunker, låt oss drunkna

Hur vi är är ett resultat av vår omgivning och vår kultur. Du kan födas med vissa egenskaper, men i det långa loppet är det till 95 % din sociala kontext som formar vem du blir och hur du kommer att bete dig. Och jag vill inte leva i ett samhälle där man medvetet och omedvetet lär sig att slicka uppåt och sparka nedåt, och om det ändå går åt skogen så får man skylla sig själv. Där pengar öppnar - precis alla - dörrar. Ditt värde som person har blivit synonymt med din ekonomiska ställning och ingen är beredd att hjälpa den som behöver hjälp - för vad tjänar man på det? Och vårt dåliga samvete kurerar vi varje kvartal då vi skänker hundra kronor till utsatta barn i någon av stödgalorna på teve. I ett Sverige där den ekonomiska krisens effekter är långt ifrån hoplappade, där många lever med ständig oro över hur man skall få ekonomin att gå ihop - i ett sådant Sverige måste måste alla sätta sig ned och ta sig en ordentlig funderare på hur vi hamnade här. Hur lever vi våra liv, vilka ideal är det egentligen vi eftersträvar? Genom det sättet vi lever nu, gör vi verkligen oss själva och vår omvärld en tjänst? Kommer det i slutändan att gynna oss att vi lever enligt de odödliga orden "sköt dig själv och skit i andra"? För det är ju den enkla lösningen.

Och vi är så är så intellektuellt lågpresterande att vi väljer att nappa på den enkla lösningen - skyll på invandrarna! En samhällsgrupp med överlag lågt ekonomiskt och socialt kapital. Om de jobbar så stjäl de hederliga svenskars jobb. Om de inte jobbar är de lata och lever på hederliga svenskars bidragspengar. Frågan är då - vilka är de här invandrarna? Jag vill gärna veta. För i det allmänna medvetandet utgörs den här gruppen av arga unga män från Mellanöstern som använder sin fru som slagpåse. Jag påstår inte att dessa män inte finns representerade i gruppen "invandrare", lika lite som jag påstår att denna typ av män inte finns representerade i (för) många av våra allra "svenskaste" Svensson-hem. Poängen är att invandrare inte har några gemensamma egenskaper bara för att de är invandrare - förutom att de kommit till Sverige från ett annat land. Och detta säger inte mycket om personen. Du kan komma från Finland eller Uzbekistan, vara sophämtare eller flygvärdinna, ung eller gammal, kvinna eller man, gilla discodans eller korgflätning. Att peka ut denna stora grupp människor, som under lång tid också blivit en del av den svenska kulturen och välfärden, och påstå att dom i mångt och mycket bär ansvaret för de problem som vi står inför i Sverige idag - det är absurt. Lika absurt som att man skulle peka ut alla vänsterhänta och påstå att de är "den felande länken".

Samhällssystemet är just ett system, alla delar utav samhället har en funktion och hänger ihop med alla de andra delarna. Systemet skulle inte fungera utan alla sina delar. Därför kan vi inte heller peka ut en felande länk, för det finns ingen. Felet ligger hos oss, och i vår egen ovilja att gå djupare in på ett problem som det antagligen kräves en ansenlig mängd energi och fundamental omstrukturering av samhällets grundvalar för att börja lösa. Så istället hoppar vi från tillfällig lösning till tillfällig lösning. Eller vad vi hoppas är lösningar, iallafall. För det är ju så mycket enklare! Och hela tiden medans vi kör "hear no evil see no evil"-metoden bajsar vi oss själva i ansiktet.

Därför är jag så stolt över alla demonstrationer som har pågått runt om i landet idag, där människor, oberoende av partitillhörighet, protesterat mot ett främlingsfientligt parti i riksdagen. Jag hoppas att någonting händer, att någonting kan göras för att visa att det inte är okej.

1 kommentar:

  1. Åh så bra skrivet!
    Jag tycker absolut att begreppet "invandrare" är väldigt problematiskt eftersom det rymmer så många slags människor. Som du skriver, de kan komma från Finland eller Turkiet eller Somalia, de har olika intressen och personligheter. Om jag flyttade till Tyskland betyder ju inte det att jag är lika dan som en iranier som också just flyttat dit, vi är olika människor.
    Folk (och jag med) väger in så himla mycket i ordet "invandrare", man värderar ju alltid efter det man tror att man vet. Om folk bara visste hur många av deras svenska, blonda och hyggliga grannar som slår sina fruar och konsumerar barnporr. Men det betyder ju inte att svenskar är våldsamma pedofiler.

    SvaraRadera