söndag 12 september 2010

Men om jag inte vill bo i Stockholm då?

Jag är besviken på svensk media och svensk kultur. För allting, och då menar jag ALLTING, utgår från Stockholm. Alla modetidningar (så kallade tjejtidningar) utgår från affärsutbudet i Stockholm, rapporterar från vimmelfester i Stockholm och uppmärksammar events och shower - i Stockholm. Jag är inte den som förespråkar att man ska läsa tjejtidningar över huvud taget (det finns ingenting som sänker unga tjejers självförtroende såsom dessa tidningars idealpropaganda blandat med skenheliga uppmaningar om att man ska vara nöjd med sig själv), men jag tycker att det är frustrerande att all medial uppmärksamhet är riktad mot huvudstaden (och då och då Göteborg). Konserter, shower, i princip alla museer, restauranger och andra intressanta kulturella evenemang äger rum och/eller finns i Stockholm. Sådana saker som jag tycker att alla svenskar borde kunna ta del av, utan att behöva flytta till huvudstaden. Inget ont om Stockholm i sig eller människorna som bor där, men alla i hela Sverige kan inte flytta dit bara för att få uppleva lite kultur och få "vara med i svängen". Och många har heller ingen lust att bo i en storstad, utan behöver lite mer svängrum. Men betyder det att människorna i de mindre städerna och på landsbygden inte ska ha något utrymme över huvud taget i media?

Den del av svensk media som upptas av de människor som bor just på landet eller i de mindre städerna är de människor som porträtteras i tv-program som "Ullared" eller i något av Filip och Fredriks program där de letar lovable freaks i de svenska skogarna. Men är verkligen resten av Sveriges befolkning charmiga, korkade, modemässigt efterblivna bonnläppar? Tja, det är ju en tolkningsfråga, naturligtvis. Men även om så skulle vara fallet, så skulle det här landet tjäna, både ekonomiskt och kulturellt, på att uppmärksamma även andra delar av Sverige inom populärkulturen. Vidga vyerna och låta alla få vara en del av kakan! För som det är nu är fungerar övriga Sverige som åskådare, där vi betraktar vad kultureliten i storstäderna gör. Detta inverkar negativt på ungdomars uppfattning om vad de har för möjligheter att göra sin kreativa röst hörd, om de inte flyttar till en storstad. Och detta sluter också cirkeln, där alla kreativa människor till slut flyttar till samma ställen, för vad skulle de annars göra?

Jag tycker helt enkelt att det börjar bli väldigt tråkigt att läsa nöjestidningar och titta på tv, för det är så ensidigt. Stockholm är en vacker stad och självklart händer det mycket där. Men de allra flesta bor inte där. Cut us some slack.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar